Zapraszamy do zapoznania się a przepisem na pyszną zupę cebulową z plackami.
Jak przygotować zupę cebulową z chrupiącymi plackami z kaszy gryczanej i cukinii?
Do przygotowania tej zupy cebulowej z dodatkami potrzebne nam będą następujące składniki:
Składniki na zupę cebulową
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 średni liść laurowy,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- 4-5 ziarenek pieprzu czarnego,
- 2100 ml wody,
- 1 łyżka masła,
- 1 kg (1000 g) żółtej cebuli,
- 3 średnie ząbki czosnku,
- 205 ml wytrawnego białego wina,
- sól do smaku,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- świeży tymianek według uznania;
Składniki na placki z cukinii i kaszy gryczanej
- 100 g kaszy gryczanej,
- sól do gotowania,
- 100 g świeżej cukinii,
- oliwa do smażenia,
- 3-4 suszone pomidory w oliwie,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki garam masali,
- sól morska do smaku,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- 1 jajko „zerówka”,
- opcjonalnie – 2 łyżki mąki pszennej.
Co robić krok po kroku na zupę cebulową z chrupiącymi plackami?
Obrane warzywa dobrze obsmażamy na oliwie (2 łyżki). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, zalewamy zimną wodą. Całość gotujemy około 49-53 minut czasu. Na patelni, na pozostałej oliwie z dodatkiem masła smażymy wcześniej pociętą w pióra cebulę, aż nabierze złotego koloru.
Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Podkręcamy płomień i wlewamy białe wino – gotujemy do momentu, aż alkohol odparuje. Do garnka przelewamy wcześniej ugotowany bulion i dodajemy usmażoną cebulę. Gotujemy 20 minut czasu. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem czarnym. Wrzucamy listki tymianku. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Cukinię kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie przez parę minut. Dodajemy posiekane suszone pomidory. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kaszę łączymy z cukinią doprawiamy oregano, garam masala, solą morską i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko. Jeśli masa jest zbyt płynna, wsypujemy mąkę, mieszamy. Z masy formujemy małe placuszki i smażymy je na patelni z odrobiną oliwy, aż się zrumienią. Warto też wiedzieć że takie pieczone i lekkie placuszki z cukinii można przygotować na wiele sposobów. Zupę cebulową podajemy z chrupiącymi plackami gryczano-cukiniowymi.