Nie bez powodu dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. I słusznie. Jednym z jej fundamentów jest oliwa z oliwek, która jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega. Oliwę stosuje się zarówno do gotowania, jak i na zimno jako składnik sałatek.
Kuchnia śródziemnomorska jest bogata w ryby i owoce morza. One również zawierają zdrowe kwasy omega. Dodatkowo są idealnym źródłem zdrowego białka. Mają stosunkowo niewiele kalorii. To własnie dzięki kwasom omega zawartym w rybach i oliwie tak mało Południowców cierpi na choroby związane z układem krążenia.
Na bogato i lokalnie
Kuchnia śródziemnomorska obfituje w bogactwo warzyw i owoców. Większość z nich w tamtym regionie kupuje się na bazarach, od lokalnych dostawców. Na południu Europy można cieszyć się słońcem i dłuższym okresem wegetacyjnym. To właśnie dzięki promieniom słonecznym warzywa rosnące w tym regionie są takie smaczne…
Kolejną zaletą kuchni śródziemnomorskiej jest prostota. Tradycyjne przepisy są proste. Nie używa się do nich wysoko przetworzonych produktów. Samo przygotowanie potraw nie jest zbyt skomplikowane.
Dania komponuje się z niewielu składników, ale za to najwyższej jakości. Dlatego też są cenione na całym świecie.