Przyciąga uwagę wspaniałymi potrawami, które – mimo swej prostoty –smakują wybornie. Co warto wiedzieć na temat dań, które na terenie Podlasia cieszą się największa popularnością? Jakich specjałów warto skosztować w tej części kraju?
Kuchnia podlaska to ciekawe smaki oraz pyszne dania, w których łączą się ze sobą wpływy kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Dania te zaskakują swym bogactwem, a kto raz spróbuje specjałów z Podlasia, ten chętnie będzie do nich wracał. Jednym z najważniejszych specjałów w tej części kraju są bliny, czyli placki z mąki gryczano-żytniej i gryczano-pszennej. Ważne miejsce w kuchni podlaskiej zajmują też kartacze, czyli sycąca potrawa z ziemniaków, podawana zazwyczaj ze skwarkami lub z cebulką. Kindziuk, czyli twarda i pikantna wędlina, sękacz – oto kolejne rarytasy, z którymi kojarzona jest kuchnia podlaska. Zaguby (rodzaj pierogów) oraz sery korycińskie są kolejnymi rarytasami, których warto tu spróbować. Każda z tych potraw ma swój niepowtarzalny charakter, każda zasługuje na uwagę. A że każda z nich ma wyjątkowy charakter, warto tak zaplanować swój pobyt na terenie Podlasia, by móc zajrzeć do miejscowych lokali gastronomicznych – szczególnie tych, które specjalizują się w kuchni regionalnej.
Kuchnia dietetyczna. Kuchnia libańska. Deser. Flan migdałowy