Kuchnia dietetyczna. Kuchnia libańska. Deser
Flan migdałowy
Czas przygotowania: 15 minut
Gotowanie: 5 minut
Przepis dla 3 osób
Składniki:
Flan:
• 35g mąki kukurydzianej
• 400 ml mleka migdałowego
• 40g cukru trzcinowego
• Łyżka wody z kwiatów pomarańczy
• 30g uprażonych migdałów
Syrop:
• Łyżka wody różanej
• 2 łyżki wody
• 1, 5 łyżki cukru trzcinowego
Kuchnia podlaska: co warto o niej wiedzieć?
Przepis:
1. Mąkę kukurydzianą rozprowadź w zimnym mleku migdałowym i dodaj cukier trzcinowy.
2. Przelej miksturę do rondla i gotuj ją na małym ogniu przez 5 minut, aż cukier się rozpuści i masa zgęstnieje.
3. Zdejmij z ognia i do masy wlej wodę z kwiatów pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremek (najlepiej silikonowych, co ułatwi ich późniejsze wyjmowanie).
4. Foremki wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
5. W między czasie przygotuj syrop, a mianowicie wszystkie składniki na syrop podgrzewaj w rondlu, aż cukier trzcinowy się rozpuści.
6. Rondel z syropem odstaw do ostygnięcia.
7. Przed samym podaniem wyjmij flan z foremki na talerz, polej syropem i posyp uprażonymi migdałami.