Kuchnia dietetyczna. Kuchnia kreolska
Łosoś z batatem i bananem
Czas przygotowania: 15 minut
Gotowanie: 50 minut
Przepis dla 2 osób
Składniki:
• ¼ kg łososia
• Batat
• Banan
• Łyżka soku z guawy
• Łyżeczka sproszkowanego imbiru
• Łyżeczka różowego pieprzu
• Sól
Przepis:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Obierz batat, pokrój go w kostkę i gotuj przez około 20 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i zmiksuj. Rozdrobnij banana, najlepiej rozgnieć widelcem. Połącz go z batatem oraz sokiem z guawy.
3. Łososia obierz ze skóry i usuń z niego ości. Umyj o osusz ręcznikiem papierowym. Owiń go folią aluminiową i piecz na blasze przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, ostudź lekko i rozdrobnij.
4. Weź dwie okrągłe foremki. W każdej z nich rozmieść rozdrobnionego łososia. Rybę posyp imbirem. Na wierzchu ułóż puree z batatu z bananem.
5. Foremki wstaw na dosłownie 5 minut do piekarnika.
6. Wyjmij z foremek na talerze. Podawaj zawsze na ciepło, posypane pieprzem różowym.