Latem chętnie przygotowujemy dania szybkie, nie wymagające zbyt dużego wysiłku i opieramy się na kuchni sezonowej. Z korzyścią dla zdrowia i kieszeni. Leczo to potrawa węgierska, choć w Polsce znalazła wielu smakoszy. To proste połączenie papryki, sosu pomidorowego, cebulki i wędzonej słoniny. Można to danie zestawić z pieczywem, ale też z białym ryżem, a nawet ziemniakami. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji i upodobań. Jak zatem przygotować pyszne leczo po polsku?
Warzywa sezonowe, czyli papryka i cukinia.
Latem możemy cieszyć się smakiem dorodnych warzyw, dlatego warto ten czas maksymalnie wykorzystać. Mowa o papryce, cukinii i pomidorach. Papryka czerwona ( najczęściej ten rodzaj wybieramy, by przygotować leczo) jest niezwykle zdrowa, jest źródłem antyoksydantów oraz witamin ( głównie witaminy C). Jej ostry smak sprawia, że używana jest często jako przyprawa. Warzywo to należy umyć, pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć na oleju. To samo należy zrobić z cukinią. To warzywo polecane jest osobom będącym na diecie. Posiada cenne składniki odżywcze, witaminy oraz niezwykły smak.
Masz ochotę na coś odżywczego a zarazem lekkiego? Sprawdź przepis na risotto verde!
Przygotowując leczo możemy dodać nieco mniej cukinii, aniżeli papryki. Cukinia złagodzi ostry smak potrawy. Pokrojone warzywo również należy podsmażyć. Z dorodnych, czerwonych, nieco już przejrzałych pomidorów można przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię należy rozlać olej, wrzucić pokrojony ząbek czosnku oraz pokrojone wcześniej pomidory. Sos należy doprawić i odstawić.
Leczo tradycyjne czy wegetariańskie?
Leczo tradycyjne, węgierskie zawiera w sobie element mięsny, choć wegetarianie są zdanie, że zdecydowanie lepiej smakuje danie z samych warzyw. Tutaj kwestia również jest indywidualna. Polecam wersję polską, oczywiście z dodatkiem kiełbasy ( może być śląska lub zwyczajna). Pokrojoną w kostkę wędlinę należy podsmażyć, dodając odrobinę cebulki. Dopiero teraz można połączyć wszystkie elementy. Na patelnię ( do usmażonej kiełbasy i cebuli) wrzucamy przygotowaną wcześniej paprykę, cukinię, a całość zalewamy sosem pomidorowym. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką z odrobiną wody. Całość należy doprawić solą, pieprzem i gotować przez kilka minut. To niezwykle proste danie przygotowujemy w 30 minut. Leczo można podać na obiad, ale też kolację.
Potrawa ta smakuje każdemu, kto tylko raz jej spróbuje. Latem warto wypróbowywać przepisy proste, szybkie i smaczne.