Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od tego posiłku zależy samopoczucie, poziom energii, kreatywność, efektywność oraz to jak radzimy sobie z zadaniami życia codziennego. Czy zwracacie uwagę na to, co jecie na śniadanie? A może w ogóle rezygnujecie z niego i od razu wychodzicie do pracy, nie myśląc o jedzeniu?
Najważniejsza wartość
Zdrowe śniadanie, które dodał sił i energii na cały dzień, powinno zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Śniadanie powinno zawierać produkty, które dostarczą łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko zaspokoją głód, jak również węglowodanów dłużej trawionych, dzięki którym przez dłuższy czas będziemy mogli czerpać z energii dostarczonej ze śniadania.
Warto zwrócić uwagę, by śniadania były urozmaicone i zawierały produkty ze wszystkich pięter piramidy żywnościowej:
- produkty zbożowe – najlepiej pieczywo pełnoziarniste lub graham, płatki zbożowe: jęczmienne i owsiane lub musli. Produkty zbożowe to źródło węglowodanów złożonych, błonnika oraz witamin głównie z grupy B i składników mineralnych,
- produkty mleczne – czyli produkty takie jak mleko, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, twarogi i sery żółte. Najlepszy wyborem będą produkty mleczne o zawartości tłuszczu 2%,
- produkty białkowe – czyli wędliny (wysokiej jakości), pasty z roślin strączkowych lub jajka,
- warzywa i owoce – obowiązkowe produkty przy każdym śniadaniu (!!),
- dobrej jakości tłuszcze – można je znaleźć w rybach, awokado, orzechach, żółtka jajek, kiełki pszenicy i nierafinowany olej rzepakowy.
Jeśli nie jemy śniadań w domu, należy nadrobić ten posiłek najlepiej do 2 h! W tym celu można wykorzystać różnego rodzaju bufety oraz restauracje, które posiadają w swojej ofercie śniadania. W Tychach jednym z takich miejsc jest Bistro Atrion. Restauracja otwiera swoje drzwi o godzinie 7:30, oferując pierwszym gościom lokalu pyszne śniadania. Dostępne tam są pełnowartościowe posiłki takie jak chrupiące bułeczki z dodatkami do wyboru, jajecznica, która zostanie przygotowana na bazie składników, które można samemu wybrać, zapiekanka albo kanapki na ciepło. Jako dodatek, restauracja oferuje aromatyczną, pobudzającą kawę, tradycyjne i smakowe herbaty oraz soki ze świeżo wyciskanych owoców, które dodadzą energii od samego rana.
Natomiast jeżeli jesteście zapracowanymi osobami, którym ciężko znaleźć czas na przygotowanie posiłku lub siedzenie w restauracji, warto rozważyć opcję cateringu. To również w swojej ofercie posiada Bistro Atrion w Tychach. Przy pomocy specjalistów możliwe jest omówienie i przygotowanie cateringu pod indywidualne potrzeby.
Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające ze spożywania śniadań, stwierdzenie „śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia” jest jak najbardziej trafne.