Regularne spożywanie ryb przyczynia się do zachowania zdrowia, gdyż zawierają pokaźną ilość witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Najchętniej wybieraną rybą wśród Polaków jest dorsz. Ta delikatna ryba umożliwia stworzenie wielu odżywczych i zdrowych posiłków z jej wykorzystaniem. Zanim kolejny raz zechcesz przyrządzić dorsza w najbardziej oczywisty sposób, czyli w kalorycznej panierce, spróbuj tę rybę wykorzystać w mniej oczywisty sposób! Zachęcamy do spróbowania dorsza w kremowym sosie z pomidorami suszonymi, który z całą pewnością przypadnie Ci do gustu.
Dlaczego warto spożywać dorsza?
Dorsz to słonowodna ryba, której mięso jest białe i delikatne w smaku. Posiada wiele cennych dla organizmu witamin oraz minerałów, a przede wszystkim to doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim możliwa jest prawidłowa praca serca i układu krwionośnego.
Pomagają także obniżyć stężenie trójglicerydów i poziom cholesterolu. Z tego powodu tak istotne jest, by w swoim codziennym jadłospisie uwzględniać ryby, na przykład dorsza.
Tutaj przeczytasz na temat smażonych ryb nad polskim morzem.
Przepis na dorsza w sosie z suszonymi pomidorami
Dorsz jest najczęściej spożywany pod postacią panierowanego fileta. Towarzyszy mu zazwyczaj porcja frytek, co czyni całe danie prawdziwą bombą kaloryczną. Dorsz to jednak ryba dająca ogromne możliwości w kuchni, które bynajmniej nie kończą się na panierowaniu i smażeniu.
Przedstawiamy prosty i niezwykle sycący pomysł na obiad czy kolację z wykorzystaniem fileta dorsza. Gwarantujemy, że posmakuje nawet przeciwnikom ryb!
Składniki na dorsza w kremowym sosie z pomidorami suszonymi (2 porcje):
- 400 g fileta z dorsza,
- Pół łyżki masła 82% tłuszczu,
- Pół łyżki oleju roślinnego,
- 120 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki czerwonego pesto,
- Suszone pomidory,
- Pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
- Pół łyżeczki tymianku,
- Szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- Szczypta soli.
Filety dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie posolić z obu stron, oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzać olej oraz masło, pamiętając, by temperatura na patelni nie była zbyt wysoka. Dorsza należy smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony.
Po tym czasie na patelnię należy dodać czerwone pesto, posiekane drobno suszone pomidory oraz śmietanę. Całość należy przyprawić do smaku papryką. Po delikatnym wymieszaniu zawartości patelni należy poczekać, aż całość się zagotuje. Rybę z sosem należy gotować do czasu, aż sos zgęstnieje, pamiętając, by co jakiś czas rybę polewać sosem, by przeszła jego smakiem.
Danie z dorsza idealnie komponuje się z ryżem oraz świeżą lekką sałatką, na przykład na bazie szpinaku, oliwy oraz pomidorków koktajlowych.