1. Dostarcza białka
Ciecierzyca ma łącznie 19 gramów białka na 100 gramów, co jest dużą ilością, jeśli szukasz zbilansowanej diety w celu budowania masy mięśniowej.
2. Dostarcza witaminy E
Jednym z najważniejszych związków w ciecierzycy jest witamina E, a ta pomaga chronić komórki w szczególnych przypadkach, a konkretnie w przypadku toksyn emitowanych przez środowisko do naszego organizmu w ciągu dnia. Jest naturalnym środkiem oczyszczającym.
3. Reguluje tranzyt jelitowy
Wśród białek, które posiada ciecierzyca, znajdują się enzymy, które sprawiają, że ściana jelita jest odbudowana, co sprzyja normalnemu tranzytowi jelitowemu odpadów z naszego organizmu.
4. Ułatwia utratę wagi
Ciecierzyca jest idealna w diecie, ponieważ jest bogata w błonnik i minerały, daje uczucie pełności, którego potrzebuje organizm i które może trwać przez wiele godzin.
5. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
Ciecierzyca pomaga utrzymać zdrowe kości, ponieważ jest bogatym źródłem wapnia, pierwiastka niezbędnego do utrzymania zdrowego układu kostnego ludzkiego ciała.
6. Pomaga w utrzymaniu mięśni
Ciecierzyca zawiera również żelazo, fosfor, magnez, miedź i cynk, z których wszystkie regulują zdolność organizmu do zapobiegania utracie mięśni w miarę starzenia się.
7. Doskonałe źródło wapnia
Aby zachować mocne i zdrowe kości, które z czasem się zużywają, dobrze jest spożywać ciecierzycę w naszej diecie, ponieważ jest ona naturalnym źródłem wapnia.
Chcesz poznać smaczne przepisy na ciecierzyce? Koniecznie sprawdź ten artykuł z letnimi przepisami na ciecierzycę.
8. Ciecierzyca jest dobra dla zdrowia serca
Ciecierzyca zawiera wielonienasycone tłuszcze omega 3, które pomagają chronić i dbać o serce, ułatwiając tym samym udrażnianie naszych tętnic i obniżając ciśnienie.
9. Pomaga w zapobieganiu chorobom nowotworowym
Ciecierzyca ma w sobie selen, a ten odgrywa ważną rolę w odbarwianiu i detoksykacji wątroby, dzięki czemu zapobiega powstawaniu nowotworów w tym narządzie.
Jakie składniki odżywcze zawiera ciecierzyca?
Ciecierzyca zawiera wiele różnych składników odżywczych, w tym białko, węglowodany, błonnik, wodę, wapń, żelazo, jod, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, witaminę B6, witaminę B12, witaminę C, witaminę A, witaminę D i witaminę E.
Ciecierzyca jest jednym z tych pokarmów, które musimy wykorzystać, ponieważ kilka wiele naukowych potwierdza fakt, że ta roślina strączkowa ma szerokie korzyści dla ludzkiego organizmu, więc musi być włączona do diety za wszelką cenę.