Chociaż prawdą jest, że cukier występuje naturalnie w wielu pokarmach, takich jak na przykład większość owoców, ten rodzaj cukru jest uważany za zdrowy, ponieważ cukier ma kilka ważnych funkcji w naszym organizmie, takich jak aktywacja energii.
Z drugiej strony trzeba znać negatywne skutki wysokiego spożycia cukru. Spożywanie cukru wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak m.in. otyłość, cukrzyca typu 2, próchnica zębów, choroby serca, stłuszczeniowe choroby wątroby, zaburzenia metaboliczne, przewlekła niewydolność nerek. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zmniejszyć spożycie cukru:
Stopniowa redukcja
Jeśli Twoim celem jest zmniejszenie ilości cukrów w diecie, warto wiedzieć, że należy to robić stopniowo. Radykalne cięcie cukru nie jest najlepszym rozwiązaniem. Stopniowo zmniejszaj ilość cukrowych pokarmów, aby stopniowo się do nich przyzwyczajać.
Ogranicz napoje słodzone:
Wiele napojów, które są bardzo popularne ze względu na to, że są „naturalne”, takie jak soki owocowe, zawierają duże ilości cukru. Tak samo jak napoje bezalkoholowe, energetyczne i alkoholowe. Zamień te napoje na jedną z tych opcji:
- Zwykła woda
- Woda gazowana. Można dodać wyciśniętą cytrynę
- Niesłodzona herbata lub czarna kawa
- Woda z miętą i ogórkiem lub cytryną
Zamiast cukru dodaj owoce
Zamiast dodawać cukier do płatków śniadaniowych, owsianki lub jogurtu, spróbuj dodać świeże owoce, takie jak banan, lub truskawki, lub suszone owoce.
Istnieje jeszcze jedna opcja, zastąpienie cukru treningami i sportem. Sprawdź, jak tego dokonać tutaj: https://aerobics.pl/jak-zastapic-cukier-i-slodycze-treningami-i-aktywnosciami-fizycznymi
Unikaj słodzonych deserów
Większość deserów, które jesteśmy przyzwyczajeni spożywać po posiłku, nie zapewnia żadnych korzyści zdrowotnych. Jeśli po zjedzeniu deseru czujesz się zmęczony, głodny i masz ochotę na więcej cukru, możliwe, że deser podniósł poziom cukru we krwi ze względu na dużą ilość zawartej w nim glukozy.
Jeśli czujesz potrzebę czegoś słodkiego w ciągu dnia, rozważ niektóre z tych opcji:
- Świeże owoce
- Ciemna czekolada
- Orzechy i suszone owoce
- Jogurt grecki
Unikaj trzymania w domu cukru
Ponieważ cukier uzależnia, potrzeba dużo siły woli, aby wiedzieć, że masz swój ulubiony deser przechowywany w szafce lub lodówce i nie jeść go. Unikaj tych pokus.
Spróbuj ekstraktów
Zamiast cukru użyj ekstraktów: waniliowego, migdałowego, pomarańczowego lub cytrynowego.
Rozważ naturalne substancje słodzące:
- Stewia: nie ma praktycznie żadnych kalorii
- Ksylitol: występuje naturalnie w owocach i warzywach. Nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi
- Erytrytol: występuje naturalnie w owocach. Nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi