Potrawy serwowane przez sieci restauracji typu fast food kuszą nas intensywnością smaku oraz zapachu. Najczęściej nie kosztują wiele i na pozór wydają się dobrą alternatywą dla posiłku – zwłaszcza, gdy jesteśmy w biegu i nie mamy czasu spożyć go w spokoju w ciągu dnia. Dostępne w restauracjach czy na stronach internetowych danych sieci tabele wartości odżywczych dają nam złudne przekonanie, że panujemy nad sytuacją i wiemy, co jemy. Jednak już pierwszy rzut oka na skład „szybkich” potraw daje sporo do myślenia. Duże ilości tłuszczu oraz cukrów przy jednoczesnej niskiej zawartości błonnika nie zwiastują zbilansowanego pożywienia. Składniki same w sobie mogą wydawać się zdrowe, jednak sposób ich obróbki lub podania często zwiększa ich kaloryczność – tak działa chociażby smażenie w głębokim oleju lub dodawanie wszelakich sosów czy ketchupów. I choć w korzystaniu z restauracji fast food od czasu do czasu nie ma niczego złego, uważajmy, by korzystanie z ich usług nie zastępowało nam odpowiedniej, zrównoważonej diety.
1 komentarz do tekstu “Jedzenie typu fast food”
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Czasami mówię tak dla fast foodów, ale żeby jest to codziennie? To brak szacunku dla własnego zdrowia.