Dubaj kusi swoją architekturą oraz bogatą ofertą wypoczynku, a osób spędzających wakacje w najsłynniejszym mieście Emiratów nie brakuje. O tym, w jaki sposób można tu spędzić wolny czas, napisano już wiele. A co z kuchnią?
Kuchnia arabska to wiele wspaniałych potraw, które kuszą nie tylko wyglądem, ale i aromatem. Lista przysmaków, którymi Dubaj podbił serca miłośników dobrego jedzenia, również tak wygląda. Jednym z tych specjałów, którym przyciągają gości miejscowe restauracje, jest fouga. To klasyczne danie obiadowe, które pojawia się w wielu wersjach (np. z kurczakiem, rybą lub krewetkami). Manoushe do kolejny dubajski specjał, któremu warto poświęcić nieco więcej uwagi. Jest to cienki, zwinięty placek, w którego wnętrzu pojawia się mięso (np. barnina), warzywa, ser i zatar – aromatyczna przyprawa, z której kuchnia arabska korzysta bardzo chętnie. Warto też docenić sangak – irańskie pieczywo, które często podawane jest jako dodatek do dań z sosem.
Kuchnia dietetyczna. Kuchnia kreolska. Łosoś z batatem i bananem
Co jeszcze warto zjeść w Dubaju? Danie o nazwie waraq enab, które Polakom najbardziej kojarzy się z gołąbkami. Ważną rolę odgrywa tu dobrze przyprawiony mięsny farsz, owinięty liściem winogronowym. Liczne restauracje stawiają też na kousa mahshi – smaczne danie jarskie, składające się z cukinii nadziewanej ryżem. To ciekawy i zdrowy przysmak, warto zatem i jemu poświęcić nieco więcej uwagi.
W Dubaju jest ogromna liczba Hindusów, tak więc nie ma też problemu ze znalezieniem potraw pysznej kuchni indyjskiej.