Coraz więcej jest zwolenników wegetarianizmu. Czy to jest spowodowane modą na zdrowe odżywianie czy może chęcią zmiany swoich nawyków żywieniowych. Nie wiadomo. Ale jedno jest pewne kuchnia roślinna pojawia się na naszych talerzach coraz częściej. Odpowiednie dobranie warzyw i owoców oraz odżywianie się roślinami sezonowymi to najlepszy sposób by być zdrowym i szczęśliwym. Nie trzeba do tego mięsa. Zwolennicy kuchni roślinnej rezygnują z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastępuje je produktami roślinnymi, w ich jadłospisie często pojawiają się kasze: jaglane, gryczane czy jęczmienne oraz soja. Taka kuchnia nie musi być wcale monotonna. Jest tyle owoców, warzyw, zbóż czy orzechów które można ze sobą połączyć, że można nie wychodzić z kuchni przez wiele lat by je wszystkie przygotować. Wystarczy tylko kreatywność i poczucie smaku. Rodzina i znajomi mogą nawet nie zauważyć, że potrawa jest z samych warzyw jak seler-ryba po grecku, czy smalec wegetariański. Brzmi ciekawie? Takie potrawy smakują wyśmienicie, mają głęboki smak, który pozostaje na długo w pamięci.
1 komentarz do tekstu “Kuchnia roślinna”
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Przeczytaj także
6 kwietnia 2022
Rośliny mają w swoim składzie wszystko, żeby stanowiły zbilansowaną i przepyszną dietę.