Rosyjskie zakąski to szereg wyjątkowych przysmaków, które już dawno zostały docenione na całym świecie. Kuchnia rosyjska, tak różnorodna i pełna niezwykłych specjałów, stała się dzięki nim doskonale znana nawet tym, którzy żyją z dala od tego państwa. Liczne przepisy sprawiają, że każdy z nas może bez problemów przygotować wiele rosyjskich zakąsek we własnym domu. Zakąski zimne i ciepłe, sałatki i galarety – wybór jest tak szeroki, że każdy z nas bez problemów znajdzie najlepszy dla siebie przepis.
Charakterystyczną cechą rosyjskich zakąsek jest fakt, że mają one dość ostry smak. Nic w tym dziwnego – ich głównym zadaniem jest zwiększenie apetytu. Są one jednocześnie potrawami miłymi dla oka, a ich kolorowe dekoracje sprawiają, że na ich widok ślinka cieknie. Ze względu na swój atrakcyjny widok doskonale takie zakąski sprawdzają się w trakcie uroczystości rodzinnych oraz towarzyskich spotkań.
Bardzo popularne są w Rosji zimne zakąski. Wśród nich ważne miejsce zajmują kanapki i sałatki. Dużym uznaniem cieszą się też marynaty, zarówno z warzyw, jak i grzybów. Do zimnych zakąsek, z których najlepiej znana jest kuchnia rosyjska, zalicza się też słynne galarety. Jajka, ryby oraz drób, zalane galaretą, stają się ciekawymi i eleganckimi zarazem zakąskami, które nie tylko świetnie smakują, ale też doskonale prezentują się na naszych stołach.
Szeroki jest również asortyment gorących zakąsek. Wiele z nich powstaje z różnych gatunków mięsa, ryb oraz z grzybów. Są one zazwyczaj bardziej pikantne niż zakąski serwowane na zimno. Do tych najbardziej popularnych można zaliczyć gorące paszteciki, kulebiaczki oraz zapiekanki, które można przyrządzić z wielu różnych składników.